גיבוש רעיון לסטארטאפ
הצעדים הראשונים
כל מיזם מתחיל מניצוץ של רעיון ראשוני ומדחף בלתי נמנע להוציא אותו לפועל. לעיתים קרובות הרעיון אף נשמע לנו גאוני וחייבים "להכות בברזל כל עוד הוא חם", אך המציאות טומנת לנו סיכונים גדולים בתהליך. כמלווה יזמים, אני נתקל ברעיונות שונים ומקוריים כבר שנים רבות, ולפני שמתחילים להתקדם איתו, צריך לנקוט שני צעדים ראשונים:
א. בדיקת היתכנות ראשונית – בה נבחן האם מהרעיון שלנו ניתן להקים מיזם טכנולוגי.
ב. פיתוח הרעיון – הפיכת הרעיון הגולמי לרעיון מגובש מהפן העסקי והשיווקי.
בדיקת היתכנות ראשונית, בשונה ממחקר שוק, היא בדיקה מהירה, שנועדה לאשש או להפריך את הרעיון שלנו בצורה חלקית או מלאה. רעיונות לסטארט אפ מבוססים על השערות, וכדי שנוכל לבחון אותו, עלינו להבין מהן ההשערות שעליהן מבוסס הרעיון. אנו משערים מה הערך שניתן ללקוח, מהי ההכנסה הצפויה ממנו, מיהו קהל היעד הרלוונטי, מהן הפועלות שעלינו לנקוט, גובה העלויות הצפויות, אלו שותפים צפויים להשתתף בתהליך ומהם ערוצי השיווק וההפצה הדרושים. לקריאה נוספת על בדיקת היתכנות, לחצו כאן.
בדיקת היתכנות
עלינו לחפש מחקרים שנעשו בעבר על הצרכים של הלקוחות הפוטנציאליים, וכן לבצע הערכה עד כמה חזק הביקוש (האם הוא קשיח, מהי הצעת הערך האמיתית שלנו והאם יהיו מוכנים לשלם עבור המוצר), מה גודל קהל היעד ומהו שווי השוק הפוטנציאלי. נבחן מספר מודלים עסקיים ועל פיהם נבצע הערכת הכנסות מלקוח, בין אם זה צרכן ובין או לקוח עסקי.
ניתן ללמוד הרבה מאיתורם של מתחרים בתחום. ככל שנכיר ונלמד עליהם יותר, כך נדע לבדל את עצמינו ביחס אליהם, כאשר הבידול יוכל להתבטא בקהל יעד שונה, בערך שונה ללקוח (מחיר, איכות או חווית משתמש), במודל העסקי וביישום הטכנולוגי.
נקודה חשובה לא פחות היא לבחון את עצמינו, ולראות האם יש לנו יתרון יחסי כלשהו על יזמים אחרים או חברות אחרות. לדוגמא: האם יש לנו ידע מקיף בתחום, האם יש לנו קשרים מתאימים, ניסיון עבודה קודם וכו'. ברמת ההוצאות נבחן את מבנה ההוצאות של המיזם, את העלויות הקבועות ואת העלויות המשתנות הנובעות מכמות הלקוחות.
גיבוש הרעיון
כאשר אנו רוצים לגבש ולפתח את רעיון לסטארט אפ, אנחנו בוחנים את התוצרים שמצאנו בבדיקת ההיתכנות הראשונית, ומנסים לבחון אלטרנטיבות לשוק, לערך ללקוח, לחווית המשתמש, למודל העסקי, לטכנולוגיה, לשותפויות פוטנציאליות, לפעילויות בתחום השיווק ולעלויות הצפויות. סביר להניח שנמצא אלטרנטיבות טובות יותר בחלק מהמשתנים, וכך נוכל לגבש רעיון מדוייק יותר לקראת מחקר השוק המקיף.