תוכנית עסקית

מהי תוכנית עסקית ?

תוכנית העסקית היא מסמך ניהולי, המציג תמונה נרחבת של המיזם ממספר בחינות: טכנולוגית, שיווקית, כלכלית ותפעולית.  היא מיועדת ליזמים עצמם לשם היערכות מקדימה ותיאום ציפיות ביניהם וכן לצורך גיוס המימון, בין אם בהלוואה ובין אם ממשקיעים. התוכנית נחוצה לשם בניית מפת דרכים עבור היזמים, מחייבת אותם לחשוב על כל ההיבטים הצפויים להיקרות בדרכם ומכינה אותם להתמודד עם תרחישים שונים, אופטימיים ופסימיים.  הכנה של תוכנית עסקית היא שלב הכרחי ומשמעותי לפני השקת מיזם כלשהו בכלל וטכנולוגי בפרט.

כתיבתה נעשית לאחר ביצוע מחקר השוק ואיפיון המוצר, שכן תוצרי המחקר המחקר והאיפיון הם חלק אינטגרלי מהתוכנית.
מהתוכנית ניתן לגזור את תמצית המנהלים One Pager וכן לבנות על בסיסה את מצגת המשקיעים.

מה מייחד תוכנית עסקית לסטארט אפ מעסק רגיל?

היות וסטארט אפ פועל ברמת סיכון גבוהה יותר מעסק רגיל, תוכנית עסקית צריכה להוריד את רמת אי הוודאות הנובעת מהפער בין הרצוי למצוי. את הפער מצמצמים באמצעות מידע אובייקטיבי מבוסס על מחקר שוק מעמיק ומתבסס על הבנת צרכי הלקוחות, על גודל, שווי ומגמות בשוק וכן על הכרת המתחרים. על כן בסטארט אפ המשקל של מחקר השוק יהיה גדול יותר.

חברת סטארט אפ, בדרך כלל, לא מבוססת על הון עצמי בלבד, אלא ממונפת באמצעות משקיעים חיצוניים. לפיכך, תוכנית עסקית מיועדת לעיניהם של המשקיעים הפוטנציאליים ולא רק לצרכים פנימיים. תוכנית חובבנית עלולה להרתיע אותם מלהשקיע במיזם.
כמו-כן תוחלת הסיכוי – סיכון של סטארט אפ גבוהה יותר. אם עסק רגיל גדל ומתפתח לאט יחסית, הרי שבמיזמים טכנולוגים רבים, מרגע יציאת המוצר לשוק, קצב ההכנסות צפוי לגדול באופן אקספוננציאלי. על כן תחזית ההכנסות תהיה שונה מאשר זו המוצגת למיזם לא טכנולוגי.

 

תוכנית עסקית טובה צריכה לעמוד בחמישה קריטריונים:

קריאה וברורה

מובנת ליזמים, למשקיעים ושותפים פוטנציאליים. את התוכנית יש לחלק לראשי פרקים מקושרים לתוכן העניינים.

ריאלית ומהימנה

מבוססת על מידע אוביקטיבי ממקורות מהימנים, נתונים מהשוק, הנחות ייסוד הגיוניות, תוכנית פעולה במסגרת התקציב והזמן.

ניתנת ליישום

מכילה תוכנית עבודה מובנית. אבני הדרך ברורים והגיוניים ביחס לזמן, כח האדם והתקציב המוקצה לכל משימה.

מקיפה

עוסקת במספר היבטים: טכנולוגיים, שיווקיים, פיננסים ועסקיים.

מעוררת השארה

משלבת בין פרקטיקה לחזון. החזון צריך לכוון את האסטרטגיה של החברה לטווח הארוך ולעורר מוטיבציה בקרב בעלי המניות והעובדים.

מדוע תוכנית עסקית היא כה חשובה?

בניגוד לחשיבה של יזמים רבים, התוכנית איננה מיועדת למשקיעים. מעטים מהם יקראו אותה אם בכלל. היא מיועדת בעיקר ליזמים עצמם, בשלושה תחומים עיקריים:

  • נותנת להם ראיה עסקית רחבה של העסק אשר עוזרת לגיבוש החזון של המיזם.
  • מכריחה אותם להתמודד ולתת פתרונות לחסמים ואתגרים צפויים לאורך חיי המיזם. בתוכנית אנו מעמתים את הרעיון היזמי עם יכולת ההוצאה לפועל שלו. בעוד שלרעיון עצמו אין מגבלות, התוכנית מכריחה אותנו ליישם אותו תחת מגבלות של זמן ותקציב.
  • מכינה אותם לקראת צירוף שותפים, עובדים וגיוס הון ממשקיעים.

התוכנית העסקית מתבססת על הרבה מאוד הנחות יסוד, כגון עלויות צפויות בתחום השיווק והפיתוח, כח אדם רצוי, עלויות שיווק, לקוחות והכנסות.
האם ייתכן שבפועל המציאות תהיה קרובה מאוד לתוכנית העסקית?

ייתכן שכן וייתכן שכלל לא. למה הדבר דומה?

תחשבו על מאמן כדורסל, שמתכונן עם קבוצתו לקראת משחק חשוב. הוא יינתח משחקים של הקבוצה היריבה, ילמד על המאמן שלה, על כל השחקנים היריבים. הוא יתמקד בנקודת החוזק של הקבוצה שלו ביחס לקבוצה היריבה ויכין אסטרטגיית משחק.
כפי שהוא לא יוכל לחזות מה יהיו התוצאות, כך גם יזמי הסטארט-אפ לא באמת יוכלו לחזות את ההצלחה שלהם.
אך האם זה מונע מהמאמן לוותר על ההכנה שלו למשחק? ברור שלא. עצם ההכנה למשחק גורמת לו ולקבוצה להתכונן לקראת תרחישים שונים של מה שצפוי. כאשר מתכוננים מראש, מקצרים את זמן לתגובה לשינויים ולא מקבלים אלתורים תחת לחץ.

הצלחה של תוכנית עסקית

טעויות נפוצות בהכנת התוכנית העסקית

טעות נפוצהפעולה נכונה
חוסר מחקר מעמיק על השוקבצעו מחקר שוק מעמיק ומקיף הכולל ניתוח מתחרים, קהלי יעד וצרכים אמיתיים של המשתמשים. מחקר נכון יכול לספק בסיס חזק לתכנון אסטרטגי ולהקטנת סיכונים.
תמצית מנהלים לא ברורה או לא מושכתכתבו תמצית מנהלים קצרה, ברורה וממוקדת. הקפידו שהיא תציג את הערך המוסף של המיזם, את קהל היעד ואת הפתרון בצורה שתמשוך את תשומת הלב של המשקיעים והקוראים.
חוסר התייחסות למתחריםבצעו ניתוח מתחרים מקצועי הכולל זיהוי חוזקות וחולשות ביחס למיזם שלכם. התייחסו למודלים עסקיים, אסטרטגיות שיווק וחוויות משתמש שמציעים המתחרים.
תחזיות פיננסיות לא ריאליותהציגו תחזיות פיננסיות ריאליות המבוססות על נתונים מבוססים, כגון עלויות צפויות, קצב צמיחה סביר והכנסות מדורגות. השקיעו בהנחות שמוסברות היטב ומבוססות על עובדות.
התעלמות מסיכוניםהתייחסו לסיכונים בצורה מקצועית: זיהוי גורמים סיכון כגון שינויים רגולטוריים או טכנולוגיים, והציגו אסטרטגיות ברורות לניהול או הקטנתם.
העדר אסטרטגיית יציאההציגו אסטרטגיית יציאה מפורטת למשקיעים, כגון מכירת המיזם, מיזוג עם חברה אחרת או הנפקה ציבורית. משקיעים רוצים להבין את הסיכוי לרווח.
חוסר מיקוד ואורך מוגזםהימנעו מתוכן מוגזם או ארוך מדי. כתבו תוכנית קצרה וממוקדת, המתמקדת באלמנטים החשובים ביותר לקוראים ולמשקיעים.
התעלמות מצרכי הלקוחהציגו כיצד המוצר או השירות שלכם נותנים מענה לצורך אמיתי של הלקוחות. צרו חיבור ברור בין הבעיה הקיימת לפתרון שלכם, והשתמשו בנתונים מבוססים להוכחה.
מודל עסקי לא ברורבנו מודל עסקי ברור ומפורט שמתאר את מקורות ההכנסה, הוצאות צפויות ותחזיות לצמיחה כלכלית לאורך זמן. שימו דגש על שקיפות והגיון עסקי.
נתונים לא עדכניים או לא אמיניםהשתמשו בנתונים מעודכנים ומדויקים ממקורות אמינים. נתונים לא מבוססים או ישנים עלולים לפגוע באמינות התוכנית בעיני משקיעים.
חוסר התאמה למשקיע או לקהל היעדהתאימו את התוכנית לסוג המשקיע ולקהל היעד, תוך שימת דגש על הערך המוסף של המיזם ביחס לדרישות הספציפיות שלהם.
הזנחת התוכנית השיווקיתבנו תוכנית שיווקית מפורטת שמציגה את ערוצי השיווק, האסטרטגיות והתקציבים המיועדים. התוכנית צריכה להראות כיצד תגיעו ללקוחות פוטנציאליים ותמקסמו את החשיפה.
זלזול בחשיבות הצוותהציגו את הצוות שלכם, את הניסיון הרלוונטי, ואת התרומה הייחודית של כל חבר צוות להצלחת המיזם. צוות איכותי ומנוסה מהווה יתרון משמעותי.
חוסר התייחסות למימון הדרושפרטו בבירור כיצד תשתמשו במימון המבוקש: החל מפיתוח מוצר, דרך שיווק ועד לתפעול. תכנון ברור ומדויק מראה על רצינות ומקצועיות.
תוכנית שאינה גמישה לשינוייםהציגו כיצד המיזם שלכם מותאם לשינויים בשוק או בדרישות הלקוחות. היכולת להתאים את התוכנית העסקית לתנאים משתנים היא קריטית להצלחה.

טעויות בהכנת התוכנית עלולות להוביל לחוסר אמון מצד משקיעים, שותפים ולקוחות. הפעולות המוצעות בטבלה מהוות תהליך תיקון חיוני שיסייע להציג תוכנית מקצועית, אמינה וממוקדת. על ידי זיהוי ותיקון הטעויות הנפוצות מראש, ניתן להימנע מעלויות נוספות, חסמים בתהליך גיוס ההון ותכנון לא נכון של המשאבים. חשוב לזכור כי תוכנית איכותית היא לא רק כלי לתכנון ראשוני, אלא גם מסמך חי שמתעדכן בהתאם לצרכי המיזם ולתנאי השוק.
אם אתם מעוניינים לדעת כיצד כותבים תוכנית עסקית, מוזמנים לקרוא בבלוג הבא.