מהי בדיקת היתכנות?

"הסטרטאפ ניישן" שלנו רוויה בממציאים – 

אין כמעט ישראלי שאינו חושב על רעיון שיכבוש את העולם עם מוצר או שירות מהפכני. המצאות הן דבר חשוב ביותר, ובעולם שבו האינטליגנציה המלאכותית משתלטת על העבודות הרוטיניות, אין דבר אנושי יותר מאשר להמציא. למזלנו, אנחנו עדיין מאוד רחוקים מהיום שבו המכונה תהיה בעלת יכולת המצאה. היכולת להמציא זהו הניצוץ הראשוני שמניע כל מיזם, ובאומה שמפיקה אלף סטרטאפים בשנה, הביקוש לממציאים תמיד קיים.

 אכן, יש הרבה "ממציאנים", אך אין כמעט אדם שיכול להתפרנס ממכירת רעיונות. כיצד זה ייתכן? הרי לרעיונות יש ערך אדיר, מדוע לא ניתן למכור אותם?

הסיבה נעוצה בהבדל שבין ממציאן לבין יזם. אם הממציאן הוא "הסטארטר" (יוצר את הניצוץ שגורם למנוע להניע), הרי היזם הוא המנוע עצמו. היזם הוא זה שמוציא את הרעיון לפועל. משקיעים מחפשים יזמים ולא "ממציאנים". היזם מאמין לא רק ברעיון אלא גם ביכולת שלו להוציא את הרעיון אל הפועל ולהקים עסק ריווחי. 
האם כל "ממציאן" יכול להיות גם יזם טוב? התשובה היא לא. 

יזם טוב צריך להיות מחונן בסקרנות, באופטימיות, במוטיבציה, בכריזמה, ביכולת הקשבה, ביחסי אנוש טובים ובמודעות עצמית. נוסף על כל אלה, יזם טוב צריך להוכיח יכולות ניהוליות, מקצועיות ובין אישיות. 

מהי בדיקת היתכנות


בדיקת היתכנות בוחנת שני היבטים: בחינת הרעיון והיכולת היזמית של היזם.

בחינת הרעיון נועדה לתת אינדיקציה לבשלות שלו. היא לא נועדה לפסול או לאשרר את הרעיון על הסף, כי הרי אין רעיונות טובים או רעים, אלא יש רעיונות מבוססים יותר ויש רעיונות מבוססים פחות, יש רעיונות גולמיים ויש רעיונות מפותחים, יש רעיונות המבוססים על התנסות אישית ויש רעיונות המבוססים על השערות, יש רעיונות הפונים לקהל יעד רחב או ויש כאלה הפונים לקהל יעד מצומצם, יש בעלי פונטציאל מקומי ויש בעלי פונטציאל עולמי.

רעיון בשל הוא רעיון שניתן להתחיל לעבוד איתו, לבחון, לכוון, להפריך או לאשש אותו במחקר שוק. רעיון בלתי בשל מצריך עבודה מחשבתית נוספת מצד היזם.

ליזם, כמו כל אדם, יש צדדים חזקים וחולשות, שאינן נמדדים באופן דיכוטומי. בדיקת ההיתכנות נועדה להציג ליזם את האתגרים הנפשיים הצפויים לו בדרך, ולצייד אותו בכלים מנטליים להתמודד איתם. 

ברמה המקצועית, מטרת הבדיקה היא לבחון את ההתאמה של היזם לתחום שבו בחר לעסוק, ולהמליץ לו על אבני דרך להשגת היעדים המקצועיים.
אם עשיתם בדיקת היתכנות מקצועית וראיתם כי יש היתכנות עסקית למיזם, זה הזמן לבצע 
מחקר שוק.

שיתוף פוסט