מהו מודל SaaS ומה הופך אותו לכל כך פופולארי?

מודל SAAS (software as a service) הוא מודל הפצה של תוכנה הנמכרת כמנוי חודשי. התוכנה נמצאת בענן ללא צורך ברכישה של תוכנה הנמצאת על דיסק או כונן חיצוני. דבר זה חוסך למשתמשים מקום אחסון על השרתים שלהם ומאפשר גמישות רבה יותר בכל מה שקשור לעדכוני תוכנה.

קונקור הייתה חברה אמריקאית שנוסדה ב-1993 ומכרה תוכנה לניהול הוצאות נסיעות לחברות. התוכנה נמכרה כדיסק המיועד להתקנה על השרת של התאגיד הרוכש. החברה נפגעה קשות בעקבות משבר 2001 וכתוצאה מכך החליטה לשנות את מערך ההפצה: ממצב של הפצה באמצעות חנויות מחשבים, היא החלה להפיץ את התוכנה באמצעות האינטרנט במודל SaaS והייתה למעשה חברת הSaaS הראשונה בעולם. מאז הפך המודל לנפוץ ואומץ גם ידי תאגידי ענק כמו מיקרוסופט, אמאזון ואדובה.

מדוע זה קרה? מדוע הפך המודל לשיטת הפצות התוכנה הפופולארית ביותר בעולם?

התשובה לכך קשורה לשתי התפתחויות משמעותיות בעולם התוכנה:
א. שיפורים טכנולוגיים – שיפור תשתית רשת האינטרנט, ביכולת אבטחת המידע והוזלת עלויות האחסון בענן, אפשרו לחברות תוכנה להתבסס על תשתיות בשרתי ענן.
ב. השירות ההולך וגובר במיקור חוץ, שהפך להיות יותר ויותר נפוץ בארגונים קטנים, בינוניים וגדולים. מיקור החוץ מתבטא לא רק בהעסקת פרילאנסרים אלא גם בשימוש הולך וגובר בתוכנות מדף של חברות תוכנה במקום פיתוח פנימי בתוך הארגון.

מה מאפיין את חברות התוכנה המצליחות המשתמשות במודל SaaS?

חבילה מותאמת אישית לצרכים של כל ארגון. היכולת לבצע קסטומיזציה במהירות וביעילות של מוצר מדף לצרכי הארגון הכרחית להצלחה.

אין התחייבות ארוכת טווח – חברות רבות מציעות הנחה עבור חבילת שירותים על בסיס שנתי, אך יחד עם זאת, משאירות ללקוחות את האופציה לשלם מדי חודש ללא התחייבות, בתשלום חודשי קבוע.

זמן התקנה קצר – חלק מהתוכנות נמצאות על שרתים מרוחקים וכך לא דורשות כלל התקנה. חלק אחר מהתוכנות דורשות התקנה של חלק מהתוכנה על המחשב, על הדפדפן או כפלאג אין בתוכנה אחרת. חשוב שההתקנה תהיה פשוטה יחסית ורצוי שתהיה קצרה ללא תפיסה של נפח אחסון משמעותי.

 

 

חווית משתמש – ההנגשה של השימוש בתוכנה למשתמשים היא קריטית. התוכנה חייבת להיות ידידותית ואינטואיטיבית למשתמשים. טכניקות של און בורדינג (הדגמה ויזואלית של פונקציות מרכזיות), סרטון הסבר בוידאו יכולות בהחלט להקל על "עיכול" השימוש בתוכנה.

שירות לקוחות ותמיכה –  לא תמיד תהליך הלימוד והטמעה עובד חלק. לכן  גם חייבת להיות תמיכה אנושית נאותה למשתמשים.

התנסות – חובת ההוכחה תמיד נמצאת בצד ספק התוכנה, ועל כן בכדי לבחון את ההתאמה של התוכנה לארגון, מומלץ לייצר דמו או לאפשר תקופת זמן ללא תשלום. חלק מהחברות משתמשות גם במודל הפרימיום, כלומר התוכנה מוצעת בחינם אך מוגבלת בפונקציות שלה. הרעיון הוא להרגיל את המשתמשים לשימוש קבוע בתוכנה ולשאוף שהם יחליטו להשתמש בפונקציות המתקדמים בתשלום.

יציבות – לפני שמשחררים גרסה חדשה, יש לוודא היטב שהתוכנה יציבה, ערוכה לכמות מרבית של משתמשים במקביל וללא באגים.

התממשקות לתוכנות נוספות – חשוב לייצר תוכנה אשר יודעת "לדבר" עם תוכנות אחרות, לקבל מידע, למשוך מידע ממקורות אחרים ולא להזיק לתפעול הקיים של התוכנות הקיימות.

שימוש בML על מנת לבצע אופטימיזציה – אחת הדרכים הנפוצות ביותר לשפר את התוכנה היא לייצר אלגוריתם לומד (Machine learning algorithm), תכנות שיאפשר ללמוד ולנתח את פעילות המשתמשים ובהתאם לכך, להתאים את התוכנה טוב יותר לצרכים שלהם.

תמיכה במגוון מכשירים – Multi deviceמומלץ לייצר תוכנה שעובדת ומותאמת למספר דפדפנים במחשב אישי, בסמארטפונים ובטאבלטים.

לסיכום, מודל SaaS אומץ תחילה בעיקר על ידי חברות טכנולוגיה ושירותים פיננסית אך חדר לתחומים רבים כמו מערכות ניהול לקוחות, ניהול רכש ושיווק דיגיטלי. כיום, גם בקרב לקוחות פרטיים גובר השימוש במודל וחברות כמו נטפליקס, מיקרוסופט וגוגל מאמצות אותו. במקביל נראה כי מודל ההפצה הישן של התקנות תוכנה מקומיות הולך ונעלם מהעולם.
אז בהחלט, אם להפיץ מוצר תוכנה, מודל SaaS בהחלט מומלץ. יחד עם זאת, כדאי להיערך בהתאם ולאמץ את המאפיינים של חברות התוכנה המצליחות כפי שפירטתי בבלוג זה.

שיתוף פוסט