איך להקים סטארט-אפ?

הקמת סטארט-אפ

כמעט לכל אחד מאיתנו יש או היה מתישהו רעיון יזמי שיושב לו בראש. לפעמים זהו רעיון אחד ולפעמים יש מספר גדול של רעיונות שאתם חושבים שיכולים לשנות מציאות. אם לרעיונות היה ערך כספי, היינו חיים כיום במדינה של מיליארדרים אבל המציאות היא שונה לגמרי. כל עוד לא יישמנו את הרעיון והוא עדיין קיים רק בראש שלנו, לא יוכל להיות ערך כלשהו. אז מה מונע מאיתנו לממש אותו ולהקים סטארטאפ?
החשש של רוב היזמים בתחילת הדרך הוא מהלא נודע. חסר להם ידע וניסיון איך להקים סטארט-אפ. הם יכולים לחלום בגדול אך הצעדים הראשונים לא ממש ברורים.
הבלוג היה נועד לפשט עבורכם את התהליך היזמי, משלב הרעיון ועד המימוש.

הקמת סטארט-אפ מחולקת לארבעה שלבים: הרעיון היזמי, ולידציה, התכנון והמימוש.

הרעיון היזמי

הקמה של סטארט-אפ מתחילה ברעיון עסקי. זהו הניצוץ הראשוני שיגרום לנו להתחיל לנוע.
הרעיון יכול להגיע מתוך ניסיון אישי של בעיה בה נתקלנו, מתוך היכרות של תחום מסויים או מתוך מחקר שעשינו, בו גילינו צורך ללא פתרון מספק שיש בשוק. אם חסרה לכם ההשראה לקבלת רעיון עסקי, מוזמנים לקרוא בלוג קצר בנושא כיצד לקבל השראה לרעיון העסקי.

הוולידציה

ראשית, בטרם נכנס למחקר השוק, מומלץ לגבש סופית את הרעיון ולבצע בדיקת היתכנות ראשונית.

שנית, מחקר שוק מעמיק ייתן לנו מידע חיוני על הביקוש למוצר, על השוק ועל מתחרים בתחום. ללא מחקר שוק, הסיכויים לפתח מוצר מותאם לשוק הוא אפסי.

התכנון

תכנון המיזם מתחיל בכתיבת איפיון המוצר/השירות לאור ממצאי מחקר השוק שקיבלנו. האיפיון הראשוני מציג את הפתרון לבעיה/צורך בקרב המשתמשים, איך הוא נעשה ואילו פיצ'רים (מאפיינים) מכיל המוצר שלנו. בשלב הזה נוכל לתכנן את מוצר ה-MVP, שזהו המוצר הראשוני שייצא לשוק, לאפיין בקצרה את הגרסאות הבאות בהתאם לחזון שלנו.
אחד האלמנטים החשובים ביותר באיפיון הוא הבחירה והטעמה של המודל העסקי, או במילים אחרות, באיזה אופן אנחנו מייצרים הכנסות.

במקביל לאיפיון הטכנולוגי, עלינו לבצע תכנון שיווקי ופיננסי.

ראשית, לקבוע מהי האסטרטגיה השיווקית שבה ננקוט בכדי להביא לקוחות ומשתמשים. על פי אותה אסטרטגיה, ננסה לחזות את כמות גידול הלקוחות לאורך שלוש השנים הקרובות. בכדי לעשות זאת עלינו להבין באילו ערוצי שיווק והפצה נשתמש וכמה כסף נשקיע בכל ערוץ. לדוגמא:
ערוצי שיווק ממומן: גוגל (חיפוש, באנרים, יוטיוב), אפילפטיים, רשתות חברתיות (פייסבוק, אינסטגרם, לינקדאין), כתובת ממומנות (אתרים, אאוטבריין, טאבולה)
יחסי ציבור: ערוצי טלוויזיה, שילוט חוצות, חסויות, כנסים.
ערוצי שיווק אורגני: רשתות חברתיות (דף פייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק, לינקדאין, קבוצות בפייסבוק וכו'), קידום אתר אינטרנט SEO, קידום אפילקציה ASO.

איך להקי

שנית, עלינו להכין את התוכנית הפיננסית. מתוך התוכנית השיווקית עלינו לגזור את ההכנסות הצפויות למיזם בשלושת השנים הקרובות (בפירוט לפי חודשים או רבעונים) ואת הוצאות השיווק והמכירות הקשורות אליהם.
להוצאות נוסיף את עלויות השכר של עובדי החברה והפרילנסרים ואת שאר ההוצאות הנלוות לניהול המיזם. כך שבסופו של דבר יהיה לנו קובץ מרוכז של הכנסות, הוצאות ורווחים שממנו נוכל להבין כמה כסף עלינו לגייס, על מה הוא ייצא ולאן הוא יביא אותנו.

לאחר שאנחנו טבועים במספרים של דוחות האקסל, כדאי לתרגם את אותם נתונים לתוכנית עבודה לפי אבני דרך במספר מישורים: גיוס כוח אדם (מה תפקידם, מתי יועסקו, באיזה שכר), פיתוח (מוצר ראשוני, גרסת ביתא, גרסה מתקדמת, בניית אפליקציית מובייל וכו') ושיווק (סוגי ערוצים, יעדים, כמות לקוחות והכנסות).

למעשה, אם נרכז את כל הנתונים והתכנון שיש לנו עד עכשיו, הרי שבעריכה פשוטה, נוכל להכניס אותם לתוך תוכנית עסקית.

המימוש

שלב המימוש יכול להיעשות במקביל לתכנון אך מומלץ שלא ייעשה לפני התכנון.
שלב זה מתחיל במציאת השותפים ועובדי המפתח, חתימה על הסכם מייסדים, רישום החברה, גיוס הון ראשוני והפיתוח.
אין ספק ששלב המימוש הוא המאתגר ביותר, והוא זה שבסופו של דבר ייקבע אם נצליח אך תכנון נכון ויסודי יגדיל את סיכויי ההצלחה של הוצאת התכנון לפועל.

שיתוף פוסט